Potrebujete nasvet? 041 213 378 Pon.–Pet.: 08.00–13.00
0
Košarica
Prva stran Mamin blog Topgal: Že 30 let krije otrokom hrbet

Topgal: Že 30 let krije otrokom hrbet

Nasveti za starše šolarjev 6. jun. 2024
Tereza Kotilová
Blagovna znamka, ki se je na potovanje odpravila pred natanko 30 leti. V času, ko so mnogi izmed vas bili še otroci in so morda na hrbtu nosili enega prvih šolskih nahrbtnikov Topgal. Pridite, da si skupaj ogledamo, kod je vodila njihova pot do uspeha.

Topgal: Že 30 let krije otrokom hrbet

Piše se leto 1993: Vse se je začelo tukaj

Se vam zdi, da fizika, zidarstvo in vrhunska galanterija ne morejo imeti nič skupnega? Potem se motite. V Topgalu so si te tri na videz nepovezane dejavnosti prekrižale pot. Vezni člen je ustanovitelj Topgala, Radek Brynda,ki se je konec osemdesetih let zaposlil v šoli kot učitelj fizike. Učiteljeva plača ni bila vrtoglavo visoka, zato si je želel izboljšati svoj finančni položaj. Začel se je ukvarjati z zidarstvom, ki mu je postopoma zraslo k srcu bolj kot poučevanje, zato je ustanovil podjetje. Trenutek kasneje se mu je odprla zanimiva priložnost za posel v usnjeni galanteriji. Radek Brynda je bil mož dejanj, ni okleval in jo je sprejel. 

Ravno takrat, ko se je pisalo leto 1993, se je začela oblikovati zgodovina blagovne znamke Topgal. Ali veste, kaj ime blagovne znamke in logotip dejansko pomenita? TOP pomeni odličnost , GAL pa galanterijo. Logotip spominja na polža s štrlečimi rogi. Hišica simbolizira nahrbtnik, ki mu nudi varnost. Iz nje kuka polž in v svojem počasnem, a enakomernem tempu napreduje proti svojemu cilju. Nobena ovira ga ne bo ustavila. 

Takrat proizvodnja torb še ni bila usmerjena na tipične šolske nahrbtnike, ki jih vidimo danes na trgu, temveč predvsem na usnjene torbe. Podjetje je pet let kasneje leta 1998 začelo izdelovati šolske nahrbtnike
 
In tako se je začela občudovanja vredna zgodba o eni uspešni blagovni znamki, ki je danes sinonim za najbolj priljubljene šolske nahrbtnike. Zgodba o učitelju fizike z zidarskimi veščinami, ki ima zelo rad čevlje.

Piše se leto 1993: Vse se je začelo tukaj

Leto 1998 = 1. šolski nahrbtnik Topgal 

Danes se morda sliši neverjetno, vendar ta kategorija blaga na Češkem leta 1998 preprosto ni obstajala. Pravzaprav sploh ni gotovo, ali je obstajala kjerkoli na svetu, saj je bil internet še v povojih, poslovni stiki s tujimi državami pa so bili minimalni.  

»Stranke so včasih omenile, da bi šolarje zanimal naš preprost nahrbtnik, če bi ga le malo spremenili. To me je spodbudilo k razmišljanju, da na trgu manjkajo šolske torbe.«  Tako se lastnik Topgala Radek Brynda spominja nastanka prvega šolskega nahrbtnika. 

Predstavljajte si, da so bili prvi osnutki šolske torbe nastajali med čakanjem v prometnem zastoju, s svinčnikom, papirjem in vzorci blaga v roki. Leta 1997so prototipi ugledali luč sveta ,leta 1998 pa so se začele izdelovati prve dvo- in triprostorske šolske torbe.  

Da si lažje predstavljate – na začetku proizvodnje je delavnica lahko proizvedla približno 1000 do 1500 kosov na leto. Povpraševanje pa je bilo že takrat nekajkrat večje.

Šolske torbe Topgal so že od samega začetka izpolnjevale parametre prvotnega standarda za šolske torbe (ČSN 79 6506). Takoj je podjetje vzpostavilo tudi sodelovanje z Inštitutom za testiranje in certificiranje v Zlínu (ITC), kjer še danes testirajo nahrbtnike Topgal. V sodelovanju z ITC nenehno izboljšujejo njihove parametre in uporabne lastnosti. 

🔎 Ali veste, kako se je prva šolska torba od današnjih razlikovala po svojih osnovnih značilnostih in kaj je, nasprotno, ostalo enako? Šolska torba ni imela čvrstega hrbtišča. Kot opora je služil le sloj mehke poliuretanske pene (spužve). Produkcijski material je bil šelesteči poliester, ki ga osebno dovažal lastnik Radek Brynda. Po drugi strani pa so prve torb že imele žep za stekleničke in logotip podjetja na vrvici zadrge, po katerem jih lahko brez težav prepoznate še danes.

Leto 1998 = 1. šolska torba Topgal  

2007: Šolska torba Topgal za prvošolce zmaga na dTestu  

Leta 2007 je šolski nahrbtnik CHI 550 za prvošolce zmagal na neodvisnem testu revije dTest v primerjavi z 12 drugimi nahrbtniki različnih blagovnih znamk. Testirali smo kakovost uporabljenih materialov, uporabne lastnosti, diazjn ali vpliv na zdravje otrok.

2007: Šolska torba Topgal za prvošolce zmaga na dTestu 

2015: Šolski nahrbtniki Topgal prejmejo oznako Češka kakovost  

Topgal je v letu 2015 prejel oznako Češka kakovost, ki je certifikat nacionalnega programa za promocijo kakovostnih čeških izdelkov in storitev. Oznake lahko uporabljajo samo češki proizvajalci, ki večkrat izpolnjujejo stroge pogoje certificiranja. Od letošnjega leta Topgal upravičeno spada mednje. Preprosto povedano, certifikat Češka kakovost zagotavlja, da ne kupujete zajca v žaklju. 

»Visoka kakovost in praktičnost naših torb sta navsezadnje največja konkurenčna prednost Topgala. Dober šolski nahrbtnik ne sme biti ljudem samo všeč, ampak mora biti tudi praktičen, trpežen, varen in predvsem – čim manj obremeniti hrbet šolarjev. Zelo pomembno je pravilno zasnovan hrbtni sistem, namestitev, oblika in nastavljivost trakov oz. naramnic, različnih zaponk ali pravilne porazdelitve teže. To je prava znanost. To potrjujejo vodilni češki fizioterapevti in strokovnjaki za mišično-skeletni sistem, s katerimi sodelujemo pri razvoju nahrbtnikov.« Pravi lastnik Topgala, Radek Brynda. 

Kot vemo, je otrokom pomemben tudi za videz, za kar je zadolžena Topgalova ustvarjalna dizajnerka. Ta sledi najnovejšim trendom na področju dizajna, barv in priljubljenih motivov.  Toda ali veste, kdo na koncu izbere končne motive za nove kolekcije? Otroci!

🔎 In kateri motivi so po vašem mnenju najbolj priljubljeni? Minecraft je pred kratkim prevzel vodstvo. Dolgoročno pa vodijo kdo drugi kot živali. 

2015: Šolski nahrbtniki Topgal prejmejo oznako Češka kakovost

2020: Najstniški nahrbtnik Topgal je zmagal na testu MF DNES 

V letu 2020 je najstniški nahrbtnik Topgal zmagal na testu Mladá fronta DNES  v konkurenci 15 drugih blagovnih znamk. 

2023: Topgal že 30 let krije hrbet naših otrok

👉 Kakšen je danes videti 30-letni Topgal?  

  • Glavna proizvodna hala se nahaja na Češkem, kjer ima 14 zaposlenih. Ima še 4 sodelavce v Rožňavi na Slovaškem in 3 v Cieszynu na Poljskem. 
  • V tridesetih letih je v svet poslal okoli 2.000.000 nahrbtnikov. 
  • Trenutno se blagovna znamka Topgal prodaja v 14 državah sveta. 
  • Ohranja kondicijo in mladosten videz.  
  • Ima svojo oblikovalko, se posvetuje z vodilnimi fizioterapevti in redno obiskuje ITC za testiranje in certificiranje. 

👉 Kaj sledi? 

Radek Brynda, lastnik Topgala, je jasen: »Želimo se še naprej osredotočati na šolske nahrbtnike in dodatke. Vedno sem bil poln otroškega veselja. Oči otroka morajo zažareti, ko odpre pošiljko z našo torbo. Šola je prva velika prelomnica v življenju in mi tako postanemo del čudovitih in nepozabnih trenutkov.« 

Topgal: Že 30 let krije hrbet vaših otrok Topgal: Že 30 let krije hrbet vaših otrok

Ste zdaj bolj prepričani, da želite s Topgalom kriti hrbet svojih otrok? Potem izberite torbo iz naše ponudbe Topgal, kjer bo vsak našel kaj zase – prvošolček, učenec nižjih in višjih razredov, pa tudi dijak.

Spletna trgovina
Deli
Tereza Kotilová Za vas pišem navdihujoče članke na Agatinem blogu. Članki, ki vam bodo pomagali pri izbiri iger, igrač in pripomočkov za vaše otroke. Z velikim veseljem osebno preizkušam nekatere igrače iz Agatinega sveta v praksi pod strokovnim nadzorom svoje hčerke Rozalije.