Potrebujete nasvet? 041 213 378 Pon.–Pet.: 08.00–13.00
0
Košarica
Prva stran Mamin blog RECENZIJA otroškega fotoaparata: Z Zoofamily v ZOO!

RECENZIJA otroškega fotoaparata: Z Zoofamily v ZOO!

Nasveti pri izbiri iger in igrač 26. sep. 2024 4 minute
Tereza Preslová
Podrobneje smo si ogledali otroške fotoaparate belgijske blagovne znamke The Zoofamily – kako fotografirajo, snemajo in natisnejo fotografije. Poznamo reklamne in vzorčne fotografije, toda kakšne so v resnici? Odkrijte skupaj z nami!
Zoofamily Zoo Print

Vse različice otroških fotoaparatov belgijske blagovne znamke The Zoofamily smo predstavili v prvem članku o tej novostiZa recenzijo smo izbrali različico Zoo Print, da boste dobili vse informacije – tako o fotografiranju kot o tiskanju. Tudi če se odločite, da boste svojim malčkom kupili različico Zoo Friends ali Urban Zoo, ki fotografij ne tiskata, vam bo ta recenzija zagotovo koristila, saj so fotografije iz vseh različic v bistvu enake.


Videz in funkcije

Za otroke je – kot smo omenjali že v prvem članku naše mini serije – poleg samega fotografiranja seveda pomembno tudi enostavno rokovanje, vzdržljivost in igrivi elementi, ki pritegnejo njihovo pozornost. Da bi bila recenzija resnično pristna, je fotoaparat v roke vzel petletni Adam. Pravzaprav je skoraj takoj ugotovil, kako vse deluje – upravljanje je zelo preprosto in intuitivno, z velikimi gumbi. V preglednem meniju je mogoče nastaviti ločljivosti fotografij, videoposnetkov, nasičenosti tiskanja in časa, prikazanega na fotografijah. Pri fotografiranju lahko izbirate med različnimi filtri in okvirji – obrazi živali, božični, velikonočni ali rojstnodnevni motivi (vzorec filtrov najdete v zadnjem članku te mini serije, v katerem primerjamo ta fotoaparat s kitajsko imitacijo).

Zoofamily Zoo Print

Na zadnji strani fotoaparata (razen pri različici Zoo Friends) se nahaja selfie-objektiv – odličen je na primer za uporabo z zgoraj omenjenimi filtri – Adamček se je takoj začel fotografirati z veselimi motivi. Naprava ima tudi samosprožilec (5 sekund) in možnost sekvenc (3 zaporedne fotografije v nekaj sekundah po pritisku na sprožilec). Nima zooma, zato morajo otroci uporabiti svoje nogice. Opremi manjka tudi bliskavica.


Polnjenje in prenos datotek

Fotoaparat se polni prek kabla USB-C. Na tem mestu imamo manjšo pripombo – kabel 2v1 (uporablja se za polnjenje/prenos podatkov in hkrati kot trak za nošenje okoli roke ali vratu) je sicer odlična ideja, vendar je nepraktičen. Z mislijo na varnost priporočamo previdnost pri nošenju okoli vratu, saj nima varnostne zaponke, zato je malo verjetno, da bi se trak razpolovil, če bi se otrok kam zataknil. Poleg tega pri nošenju okoli vratu ni mogoče snemati fotografij, saj je trak kratek (in ga ne morete sneti, ko ga otrok nosi okoli vratu). Za odpiranje je potreben »grif«, obstaja pa tudi nevarnost, da izgubite povezovalni del. Bili pa bi bili hvaležni, če bi bilo mogoče na nek način pripeti pokrovček objektiva, da se ne bi izgubil.

Kabel - Zoofamily

Priložen polnilni kabel je verjetno v nevarnosti, da se zaradi pogostega prenašanja v roki, upogibanja in lomljenja prehitro poškoduje.  Namesto kabla kot zanke za prenašanje in za še večjo varnost aparata pri prenašanju lahko otroke razveselite z elegantno silikonsko torbico v istem dizajnu.


Odpornost

Fotoaparat zdrži. In zdrži tudi padec. Adam je bil tako zavzet in osredotočen, da se je med snemanjem videoposnetka spotaknil in padel, fotoaparat je poletel, njegove dlani so bile odrgnjene. Aparat je poskočil na betonu, zvitek fotografskega papirja je padel ven in to je bilo vse – odlično deluje naprej in niti snemanje videoposnetka se ni ustavilo!


Kakovost fotografij in videoposnetkov

Kamera ima ločljivost 48 milijonov slikovnih pik (interpolirano, tj. izračunano s programsko opremo – ali dodatno ustvarjeno). Nativna ločljivost je 4,8 milijonov slikovnih pik. V nastavitvah lahko izberemo več ločljivosti, mi bomo vedno fotografirali v najvišji. Videoposnetke snemamo v polni visoki ločljivosti (full HD) 1080 slikovnih pik. Format fotografije je 16:9.
 
Fotografije so primerne tudi za »odraslo« fotoknjigo kot lep spominek. Nikoli ne pozabite, da je to otroški fotoaparat, zato ne pričakujte profesionalnih rezultatov in kakovostnih tiskanih fotografij velikega formata – gre za drugo kategorijo aparatov kot so najnovejši fotomobili ali profesionalni zrcalno refleksni fotoaparati. Risba včasih (na primer pri slabi svetlobi) ni popolna, nekatere podrobnosti niso vidne itd.

Dovolj je bilo opisovanja, oglejmo si resnične fotografije izpod rok navdušenega otroka. Kam drugam bi se bilo bolje odpraviti z živalskim fotoaparatom kot v živalski vrt?

Zoofamily - informativna fotka

Zoofamily - informativna fotka

Zoofamily - informativna fotka

Zoofamily - informativna fotka

Zoofamily - informativna fotka

Zoofamily - informativna fotka

(Komentar: Fotografije so takšne, kot morajo biti, barve ustrezajo resničnosti. Predmeti v ozadju ali oddaljeni predmeti včasih niso izrisani tako dobro kot predmeti in živali v ospredju. To lahko vidite na primer pri metulju ali krokarju – tam je bila razdalja nekaj centimetrov. Pri žirafi lahko v daljavi opazite neizostrena drevesa. Adamček je konja okrasil s čudovito pentljo.)
 
(Komentar: Videoposnetek je lep, se vam ne zdi? Je gladek, barve ustrezajo resničnosti, zvok je čist ...)


Tiskanje fotografij

Različica Zoo Print ponuja tudi možnost takojšnjega tiskanja fotografij na termopapir – ta je vstavljen v fotoaparat, po tiskanju pa fotografijo preprosto odtrgate. Priskrbite si SAMO termopapir, ne potrebujete polnil ali črnil. Tiskate lahko na navadni termopapir, ali na samolepilni. Termopapir ne vsebuje BPA ali BPS (bisfenola, ki se uporabljata v termalnih papirjih računov in negativno vplivata na zdravje, zlasti zdravje otrok in nosečnic).

Zoofamily - tisk na termopapir Zoofamily - tisk na termopapir

Zoofamily - tisk na termopapir Zoofamily - tisk na termopapir
(Komentar: Na natisnjenih fotografijah so tudi pri šibki svetlobi dobro vidne podrobnosti – aligatorja in metulja smo fotografirali v notranjem paviljonu. Tisk je oster in enakomeren.)

Termopapir je tanek in dober za tiskanje. S tiskanjem fotografije se zabava vsekakor ne rabi končati! Ustvarite lastno fotoknjigo z lepljivim fotopapirjem na primer s počitnic – preprosto poiščite prikupen dnevnik ali zvezek in mali fotografi se bodo lahko sami odločili, kateri spomini so bili najboljši. Ob tem bodo razvijali fino motoriko (lepljenje, zlaganje, označevanjebarvanje), pa tudi smisel za organizacijo (razvrščanje po času, po številu strani v knjigi itd.). Si lahko predstavljate kaj lepšega, kot da si pozimi ob čaju skupaj ogledujete te mini fotoknjige?

So tudi čudovita majhna darilca za družinske člane in prijatelje – majhen spominek za v žep ali denarnico, lahko tudi z ročno napisanim sporočilom. Stari starši bodo navdušeni in zagotovo bodo fotografije razstavili nekje, kjer jih bodo vedno imeli na očeh! Rojstnodnevna zabava bo prijetna in vsi bodo domov odnesli lep spomin.
 

Agatin NASVET: Priporočamo, da na termopapir ne tiskate zunaj pri nizkih temperaturah – fotografije ne bodo kvalitetne, mogoče pa je tudi, da na njih ne boste videli ničesar – zato se ne jezite zaman, to je lastnost aparata. Fotoaparat je treba ogreti, zato je bolje tiskati doma, najbolje več fotografij naenkrat.

V naslednjem delu te »fotoserije« bomo belgijsko znamko Zoofamily primerjali z eno od brezimnih različic, ki jih lahko najdete na različnih kitajskih spletnih trgovinah. Tako je, primerjali bomo tudi tiskanje fotografij! Bo The Zoofamily zdržala? Kako se bo vse skupaj izteklo?