Potrebujete nasvet? 041 213 378 Pon.–Pet.: 08.00–13.00
0
Košarica
Prva stran Mamin blog PRIMERJAVA otroških fotoaparatov: Fotoaparat Zoofamily in njegova imitacija

PRIMERJAVA otroških fotoaparatov: Fotoaparat Zoofamily in njegova imitacija

Nasveti pri izbiri iger in igrač 27. sep. 2024 5 minut
Tereza Preslová
V prvih dveh delih naše serije bloga o otroških fotoaparatih The Zoofamily smo si podrobno ogledali to belgijsko blagovno znamko in pokazali, kaj aparati zmorejo in kako se na splošno obnesejo, ko jih uporabljajo otroci. Kaj pa se zgodi, če belgijski znamki Zoofamily postavimo ob bok kitajsko imitacijo, ki jo je mogoče najti na neimenovanih kitajskih spletnih trgovinah?
PRIMERJAVA otroških fotoaparatov: Fotoaparat Zoofamily in njegova imitacija

Otroške fotoaparate The Zoofamily smo spoznali v uvodnem članku te mini serije, nato pa smo si podrobneje ogledali različico Zoo Print z možnostjo tiskanja fotografij. Zdaj smo se z obema fotoaparatoma odpravili na izlet v južnočeško pokrajino Pošumaví in mi ne bi bili mi, če ne bi ponovno vključili nekoga iz skupine najbolj kompetentnih profesionalcev – enega izmed naših otroških preizkuševalcev. Petletni Adam je vzel v roke oba fotoaparata in z navodilom »Pojdi fotografirat!« se je z odraslim spremljevalcem (ki je seveda nadzoroval poštenost preizkusa) odpravil po soseski.

PRIMERJAVA otroških fotoaparatov: Fotoaparat Zoofamily in njegova imitacija


Videz a funkcije

Na ilustracijskih fotografijah lahko vidite, da je mogoče živalski fotoaparat lažje držati, sprožilec je na vrhu (kot običajno), Adam pa ima trdnejši oprijem. Pri modrem kitajskem je sprožilec na zadnji strani poleg zaslona, zato nanj pritisnemo s palcem – fotoaparat je težko upravljati z eno roko, ki se skoraj vedno premakne. Objektiv je nerodno nameščen na zgornji strani, zaradi česar pogosto fotografirate svoj prst. Zaslon je pri modelu Zoofamily večji (diagonala 3 palce, tj. približno 7,6 cm) kot pri kitajski različici (2 palca, približno 6 cm). Kamero za selfije na zadnji strani ima samo Zoofamily, kitajska različica pa ima mini zrcalo ob sprednjem objektivu. Noben od fotoaparatov nima zooma in bliskavice.

Zoofamily otroški fotoaparat Otroški fotoaparat

Upravljanje fotoaparata Zoofamily je bolj intuitivno, preprostejše in jasnejše, ima večje gumbe. Pri kitajski različici gumbi opravljajo različne funkcije (kratki/dolgi pritiski), kar male fotografe zmede ali si tega ne zapomnijo (običajno si jih ne zapomnijo niti starši – predstavlja oviro pri uporabi, ko fotoaparat vedno znova po pomoti izklopite ali vklopite in se morate vračati v nastavitve ter iskati, kje natisniti dodatno fotografijo in »zakaj tega spet ne morem najti! In zakaj ravno TELE ni mogoče natisniti?!«) Kitajski fotoaparat brez imena naproti aparatu Zoofamily ponuja dodatne igre, vendar jih je težko obvladati, otroka bolj ali manj zmedejo gumbi, baterija pa se hitro izprazni. Z njim lahko predvajate tudi glasbo, vendar zvočnik ne sodi med kvalitetnejše.

Zoofamily ima pregleden meni z običajnim poimenovanjem funkcij; tega zagotovo ne moremo reči za kitajsko konkurenco, pri kateri je bilo očitno uporabljeno strojno prevajanje in je zato varneje slediti ikonam ali uporabljati angleščino. Poleg tega ne more posneti fotografije, ne da bi bil na njej izpisan čas in datum (kot boste videli na primerih).

Zoofamily - zaslon kitajska alternativa - zaslon

Oba ponujata številne filtre in okvirje. Pri Zoofamily boste našli obraze živali, božične in rojstnodnevne motive, nekaj za dekleta in nekaj za fante. Pri brezimnem pa so poleg živali na voljo na primer čolni, miselni mehurčki in vabila. Prvi štirje vzorci so iz zbirke Zoofamily, spodnja polovica pa iz zbirke brezimenskega aparata:

Filtri in kreativni okvirčki


Primerjava fotografij in videoposnetkov

Vse naslednje primerjane fotografije in videoposnetki so najvišje možne kakovosti, ki jo dani fotoaparat ponuja. Nismo jih urejali v nobenem programu. Na levi strani je vedno prikazana fotografija, posneta z aparatom The Zoofamily, na desni pa različica s kitajske spletne trgovine (z datumom in časom). Največja velikost fotografije Zoofamily ima 9344 x 5248 slikovnih pik (kar ustreza 48 milijonom slikovnih pik), kitajska različica pa omogoča 4608 x 2590 slikovnih pik (kar ustreza 12 milijonom slikovnih pik). Pri obeh je format fotografije 16:9


Fotografiranje na prostem

Vreme je bilo prijazno – čudovitih 8 stopinj in dež, sivo in megleno. Dežni plašči, gumijasti škornji, čaj v termovki in gremo ven!

Zoofamily Alternativa brez imena

Zoofamily Alternativa brez imena

Zoofamily Alternativa brez imena
(Komentar: Razlika na fotografijah zunanjosti je očitna – Zoofamily zagotavlja bolj pristne barve in risbo ter bolje zajame nebo tudi v dežju. Kitajski fotoaparat barve upodablja čudno – to je vidno zlasti pri kamnih – ena stran je vijolična. Za nameček je popolnoma izpustil nebo. Pri bagrih je bilo tako malo svetlobe, da Adam sploh ni mogel stabilno držati fotoaparata).


Fotografiranje v notranjosti

Največkrat naši najdražji dobijo fotoaparat kot darilo, zato ga želijo takoj odpreti in preizkusiti na zabavi ali ob božičnem drevescu. V temi ali pri umetni svetlobi. Kako bodo videti prve fotografije tistega, kar imajo pravkar pri roki?

Zoofamily Alternativa brez imena

Zoofamily Alternativa brez imena

(Komentar: tudi na drugih fotografijah boste zagotovo opazili, da Zoofamily včasih ne prikaže toliko podrobnosti, če fotografirate pri slabi svetlobi.)

Portreti, selfiji in kreativni filtri

Tukaj vam bo zagotovo pomagal objektiv za selfije na zadnji strani aparata Zoofamily. Otroci ne znajo dobro obrniti fotoaparata tako, da bi posneli vsaj del svoje glave; samosprožilec v tem primeru ne pomaga kaj dosti. Fotoaparat za selfije je odličen – in ni samo zabaven, otroci se tudi učijo, kako narediti pravi posnetek in manipulacijo zrcala s svojo podobo na zaslonu.

Hkrati se približujemo različnim filtrom in okvirjem – za nekatere odrasle morda izguba časa, za otroke pa je to zagotovljen raj! Kot smo že omenili, jih oba fotoaparata ponujata veliko, vendar so zaradi kakovosti fotografij in tiska brezimne različice fotoaparata nekatere (če ne kar večina) žal praktično neuporabne (vsaj prej omenjena vabila ali miselni mehurčki).

Zoofamily različnica brez imena

Zoofamily različica brez imena(Komentar: Na prostem nedvoumno zmaga Zoofamily – boljše barve, risba, podrobnosti. Nalepke in kreativni okvirji so čudovito ostri, veseli in v enotnem slogu.)

Videoposnetki

Z obema kamerama hkrati smo posneli odhod vlaka. Kljub temu, da smo med snemanjem aparat usmerili navzgor, v oblačno nebo, lahko na posnetkih Zoofamily vidite več podrobnosti, slika ni »razbleščana«. Vlak se premika gladko. V kitajski različici vlak bolj skače.
 


Tiskanje fotografij in kakovost termopapirja

Fotoaparati z možnostjo takojšnjega tiskanja uporabljajo zvitke termopapirjaCena je bistveno nižja kot pri polaroidnih papirjih, govorimo o okoli 4 cente za fotografijo – zato lahko svojim zlatim omogočite neomejeno fotografsko izražanje. Velikost natisnjene fotografije je pri obeh enaka, približno 8,5 x 5 cm (tako si lahko naredite izjemno prenosen album, na primer iz etuija za vizitke).

Primerjava tiskovin iz otroških fotoaparatov - Zoofamily

Natisnili smo nekaj fotografij – razliko v kakovosti lahko vidite že na prvi pogled :)  Ponovno je na levi strani zastopan Zoofamily, na desni pa fotoaparat brez imena. Nismo se trudili izbrati najboljših fotografij, ampak ravno nasprotno, takšne, ki jih zares posnamejo otroci (še posebej, ko se igrajo s fotoaparatom in preizkušajo, kaj vse znajo).

Zoofamily - tisk na termopapir Alternativa brez imena - tisk na termopapir

Zoofamily - tisk na termopapir Alternativa brez imena - tisk na termopapir

Zoofamily - tisk na termopapir. Alternativa brez imena - tisk na termopapir

Zoofamily - tisk na termopapir Alternativa brez imena - tisk na termopapir
(Komentar: Kreativni okvirji so dobro vidni na natisnjenih fotografijah aparata Zoofamily. Kitajski različici je portret kar dobro uspel, razen nekaj »zamegljenosti«, okvir pa se ni dobro obnesel. Tudi razlika med zadnjima dvema fotografijama je očitna – ob primerjavi iste fotografije iz obeh fotoaparatov je jasno vidno, da zmaga natis iz aparata Zoofamily – več podrobnosti je videti tako na figuri – lasje, ušesa ... – kot na ozadju – kavč, vrata. Spet gre za fotografijo iz temne sobe, v mraku in s šibko žarnico).

Nepričakovano so nas presenetile razlike v kakovosti samega termopapirja. Zmotno smo pričakovali, da bodo termopapirji podobni (če ne celo enaki) in da verjetno »ni mogoče nič uničiti«. Pa je mogoče. Papir znamke Zoofamily je močan, gladek, kakovosten, ima visoko gramaturo in se zlahka in dobro trga iz fotoaparata. Kitajski papir je veliko tanjši in se pri ločevanju skozi zobčasti del pogosto raztrga. 
 
Po navedbah belgijskega proizvajalca termopapirji Zoofamily ne vsebujejo BPA in BPS (bisfenoli, ki se uporabljajo pri izdaji termalnih računov. Škodljivi Bisfenol A je v EU prepovedan, vendar ga je nadomestil Bisfenol S, ki je lahko prav tako nevaren, zlasti za otroke in nosečnice). Proizvajalec papirja za fotoaparat brez imena pa trdi, da njegov termopapir ne vsebuje BPA.

Trganje termopapirja - alternativa brez imena

Agatin NASVET: Priporočamo, da na termopapir ne tiskate že zunaj pri nizkih temperaturah. Fotoaparat se mora segreti, zato je bolje, da fotografije natisnete doma, po možnosti več naenkrat – barve na prvi fotografiji morda ne bodo nasičene (zlasti če je fotoaparat še hladen). Pri aparatu Zoofamily na toplem je običajno že prva fotografija odlična, pri kitajski različici pa je »uporabna« šele peta (pa še to ne vedno). Pazite tudi na neposredno sončno svetlobo, na primer skozi okno avtomobila. Ravno nasprotno lahko v tem primeru fotografija postane črna (zagotovo ste že kdaj poskusili podržati račun nad plamenom sveče). Če pa jih boste dobro shranili, bodo fotografije zdržale več let.


Končna ocena ali Ko dva počneta isto stvar, rezultat ni isti

Za nas je skoraj na polni črti zmagal fotoaparat Zoofamily. Razmerje med ceno in zmogljivostjo, kakovost fotografij, videoposnetkov in tiskanih fotografij, enostavnost uporabe ... Verjetno vam je vse to do sedaj že jasno. Dva minusa bi dali za slabšo risbo pri slabi svetlobi (somrak/megla ali temnejši prostor, šibka žarnica ... Tu zmaga kitajski fotoaparat) in za dizajn kabla/traku za prenašanje, ki smo jo omenili v prejšnji recenziji.
 
Praktično ničelne garancije, nezmožnosti reklamacij in vračil blaga pri kitajskih prodajalcih nam verjetno ni treba niti omenjati. Vendar bi se radi dotaknili še enega vidika, ki morda na prvi pogled ni preveč opazen – in to je splošna ekologija, slab nadzor nad materiali (zlasti za otroke) in posledično tvorjenje električnih odpadkov. Pri Agatinem svetu smo ponosni na visoko kakovost in trajnost naših izdelkov. Vse, kar ponujamo, je v skladu s evropskimi varnostnimi standardi in je večinoma preizkušeno na otrocih. :)
 
Razlike med blagovno znamko Zoofamily in kitajsko alternativo smo pravilno predvideli. Ponovno poudarjamo, da gre za otroške fotoaparate, kar je druga kategorija kot na primer današnji mobilni telefoni višjega razreda ali celo profesionalni zrcalnorefleksni fotoaparati. Na nastalih fotografijah lahko vidite, da risba včasih ni povsem popolna, da nekaj ni dovolj ostro in podobno. Tudi tiskanje fotografij iz sobe ali v polmraku ni vedno idealno. Vendar pa to za otroke ni najpomembnejše – želimo, da lahko fotoaparat samostojno uporabljajo, da v fotografiranju uživajo in se veselijo rezultatov, s katerimi lahko nato ustvarjajo še naprej. Če upoštevamo ceno (Zoofamily je mogoče kupiti za približno 80 do 100 €, odvisno od različice, kitajski fotoaparat brez imena pa za približno 40 do 50 €), tudi tu dejansko zmaga Belgijec.
 
Seveda je od vas odvisno, ali boste otrokom kupili »mačka v žaklju« ali preverjenega hišnega ljubljenčka. Vendar si upamo trditi, da fotoaparat Zoofamily ne bo končal v škatli ali na polici po enem mesecu, ker preprosto »ni to to«.