Potrebujete nasvet? 041 213 378 Pon.–Pet.: 08.00–13.00
0
Košarica
Prva stran Mamin blog Agatina in Matejeva božična zgodba: Pečeva medenjake

Agatina in Matejeva božična zgodba: Pečeva medenjake

Ideje za božična darila in ustvarjanje 2. dec. 2024 4 minute
Tereza Kotilová
Pozdravljeni starši, tukaj Agata in Matej. Mar ni adventni čas čudovit in dišeč? No, vidite, da je. Toda božičnega vonja ni nikoli dovolj, zato suknimo v kuhinjo in začnimo peči medenjake. Pridite in pecite z nami.

Agatina in Matejeva božična zgodba: Pečeva medenjake

Pečeva medenjake

To je pravi čas, da svoje stanovanje odišavite z vonjem božičnih medenjakov. Mama peče tudi druge sladkarije, in ko se nam zahoče, ji pomagamo. Nikoli pa ne smemo izpustiti peke medenjakov, v njej zelo uživamo in vsako leto tradicionalno startamo maraton božične peke z medenjaki. Obstaja veliko receptov za medenjake in radi preizkušamo nove poskuse. Imate preizkušen recept, ki bi ga radi delili z nami in drugimi?

Agatin recept za božične medenjake:

  • 400 g gladke moke
  • 120 g sladkorja v prahu
  • 2 jajci
  • 100 g masla
  • 100 g medu
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 1/2 žličke sode bikarbone
  • 2 zvrhani žlici začimb za medenjake
  • 1 žlica kakava v prahu (ta je za temnejšo barvo, če želite zlate medenjake, ga ne dodajte)
Najprej zmešajte vse suhe sestavine (moko, sladkor, pecilni prašek, sodo bikarbono, začimbo za medenjake in kakav, če ga želite). Naredite jamico in dodajte jajca, mehko maslo in med. Vse skupaj zmešajte v kompaktno testo, ki ga zavijte v folijo in pustite v hladilniku, najbolje do naslednjega dne. 

Naslednji dan vzemite testo, ga razvaljajte in oblikujte medenjake. Za sijaj jih lahko pred peko premažete z jajcem. Medenjake pecite pri 180 °C, dokler ne postanejo zlati, približno 8 minut.

Nato jih skupaj z otroki okrasite. Kombinacija medu, sladkorja in jajc naredi medenjake takoj mehke. Razen če jih spečete čisto do trdega. 😀

Pečeva medenjake

Agatin nasvet: Za vajo iz dekoriranja priporočamo ustvarjalni komplet Gospod Medenjaček Oskar in njegova Cimetka


Od kod izvira tradicija peke božičnih slaščic?

Verjetno veste, da se po svetu pečejo različne vrste sladkarij, toda ali ste vedeli, od kod izvira tradicija peke božičnih piškotov? Naju je to zelo zanimalo, zato sva začela raziskovati in spraševati starše.

Predstavljajte si, da so piškote pekli že stari Kelti, ki so v času današnjega božiča praznovali zimski solsticij. Piškoti naj bi v oviru teh praznovanj zagotavljali obilje in srečo. In to le, če so bili pečeni po določenih načelih – vsebovati so morali na primer suho sadje in med. Izrezane oblike naj bi ščitile pred zlobno magijo. Oblike živali naj bi na primer ščitile rejne živali ter jim zagotavljale zdravje in blaginjo. Oblike kroga so simbolizirale sonce, tj. življenje, svetlobo in toploto.


Pečeva medenjake


Božične jaslice

Ker je advent v polnem teku, imamo že božične okraske. Adventni venček je zavzel svoje pravo mesto na kavni mizici, da ga lahko vsi redno občudujemo in si ga ogledujemo. Lučke ne krasijo le naših oken, temveč bržkone celotno stanovanje. Lučke imamo povsod, kjer je mogoče, saj verjamemo, da lučke naredijo božič. Letos smo na hodniku naredili tudi pot iz lučk. Ni nam treba prižigati lučk, pa tudi pot do kopalnice ima nenadoma božično čarobnost.

Nato smo se odločili, da bomo nadaljevali z bolj ustvarjalnim delom okraševanja, zato se bomo ta teden lotili izdelave jaslic. Če tudi vi radi ustvarjate, imamo za vas lažje delo v obliki Agatinih papirnatih jaslic, ki jih lahko za nekaj kovančkov kupite v Agatinem svetu. Iz naše široke ponudbe si lahko izberete tudi ustvarjalni komplet za izdelavo jaslic.

Božične jaslice za izdelavo

Spletna trgovina
Deli
Tereza Kotilová Za vas pišem navdihujoče članke na Agatinem blogu. Članki, ki vam bodo pomagali pri izbiri iger, igrač in pripomočkov za vaše otroke. Z velikim veseljem osebno preizkušam nekatere igrače iz Agatinega sveta v praksi pod strokovnim nadzorom svoje hčerke Rozalije.